Din cele mai vechi timpuri, femeilor li s-au atribuit si, eventual, li s-au impus anumite roluri. De-a lungul istoriei seculare, barbatilor li s-a atribuit rolul de castigatori, sefi de familie si apoi de state. In timp ce imaginea unei femei o reprezenta ca fiind pastratoarea vetrei. Dar, in lume exista intotdeauna exceptii, exista intotdeauna cei care nu sunt de acord sa fie ca toti ceilalti, sa traiasca viata pe care societatea i-a impus-o.

In mod ciudat, prima mentiune a unei femei politice care a ajuns la noi din istorie dateaza din secolul al XV-lea i.Hr. Regina egipteana Hatshepsut a devenit prima femeie politician. Este demn de remarcat faptul ca, conform istoriei, in timpul domniei reginei, s-a remarcat o crestere fara precedent a tarii in toate sferele vietii publice. Un fapt interesant este ca a fost fortata sa poarte imbracaminte barbateasca datorita faptului ca egiptenii credeau doar intr-un conducator masculin. Odata cu trecerea timpului, societatea s-a dezvoltat constant, ca urmare a acestui fapt, femeile in rolul de sef al statului au incetat sa mai fie o curiozitate. In zilele noastre, este din ce in ce mai des intalnit femeile conducatoare: deputati, primari, prim-ministri si chiar presedinti. Dar totusi, in ciuda egalitatii intre sexe, sexul frumos este obligat sa duca o lupta constanta.
Revenind la istorie, mai sunt cateva fapte demne de remarcat. Astfel, Sirimavo Bandaranaike a devenit prima femeie prim-ministru. A primit mult sprijin feminin castigand alegerile in 1960 pe insula Sri Lanka. Sirimavo Bandaranaike a venit la putere de mai multe ori si a demisionat complet abia in 2000, la varsta de 84 de ani. Printre altele, nu se poate sa nu mentionam prima femeie presedinta, Estela Martinez de Peron, care a castigat alegerile din 1974 in Argentina. Acest fapt a servit ca un fel de semnal pentru multe femei care doreau sa participe la guvernarea tarii lor. De atunci, multe state au fost fortate sa efectueze reforme politice, in urma carora, acum reprezentantii sexului mai echitabil ocupa cel putin 10% din locurile din aparatul de stat din majoritatea tarilor moderne.
Astfel, este destul de clar ca politica secolului 21 a incetat sa mai fie o ocupatie exclusiv masculina. Femeile sunt acum nu numai obiectul politicii, ca cea mai importanta parte a electoratului, ci si participante la procesul politic in sine. Femeile isi pot permite cariere politice datorita faptului ca au tot ceea ce este necesar pentru aceasta: educatie adecvata, cunostinte, ambitii, dorinta de a-si realiza potentialul in cea mai dificila arena politica. Majoritatea femeilor modern din politica incearca sa ramana la imaginea „doamnei de fier”. Scopul lor este de a atrage atentia asupra personalitatii lor prin propriile lor realizari si abilitati analitice.
In general, crearea unei imagini ar trebui considerata ca un sistem unificat format din diverse domenii ale cunoasterii: psihologie, sociologie, filozofie, eticheta etc. In acest sens, o femeie din politica are avantaje indubitabile. Combinatia potrivita de feminitate si calitati de conducere in afaceri a unui politician o va face sa iasa in evidenta si va putea consolida pozitia dorita. O femeie lider ocupa in prezent o anumita nisa sociala, purtand diferite roluri in ea insasi: acasa, unde in orice moment domina institutia casatoriei, familia, rolul mamei, sotiei si fiicei. Si, de asemenea, social, al carui criteriu cel mai important nu este „principiul feminin”, ci rolul pe care il ia sexul mai frumos pentru atingerea obiectivelor.
In prezent, in Romania, o femeie-politician este un fenomen care nu este atat de raspandit. Acest fapt este cel mai probabil asociat cu atitudini anti-feministe care joaca inca un rol important, drept urmare cerintele pentru femei sunt intotdeauna mult mai mari decat pentru barbati. Recent, insa, se poate observa o tendinta spre cresterea numarului de femei in campaniile electorale.
Revenind la faptul ca cerintele pentru femeile din tara noastra sunt mult mai mari decat pentru sexul mai puternic, ar trebui remarcate stereotipurile societatii romanesti. Potrivit acestora, o femeie politician ar trebui sa combine rolul traditional al unei femei intr-o societate patriarhala: sa fie o mama buna, feminina, atractiva si, in acelasi timp, ar trebui sa fie dura, independent si responsabila. Incercand sa se potriveasca cu calitatile date, majoritatea doamnelor politice moderne considera pentru sine stilul Margaret Thatcher, care a combinat perfect feminitatea ei rafinata cu rigiditatea si decisivitatea in munca ei.
Astfel, in Romania moderna, un numar din ce in ce mai mare de femei ocupa pozitii de conducere in diferite domenii de activitate. Femeile devin o forta activa in campaniile publice, devin conducatoare ale diferitelor miscari si organizatii pentru a-si proteja drepturile proprii si ale celorlalte, demonstrandu-si astfel potentialul intelectual si organizational.
In timp ce studiam acest subiect, am gasit un sondaj sociologic realizat intr-unul dintre orasele din Romania pe tema „Femeile si politica”, la care au participat reprezentanti ai diferitelor categorii ale populatiei, inclusiv reprezentanti ai administratiei, sefi de intreprinderi, partide . La intrebarea chestionarului „Credeti ca politica este afacerea unei femei?” 48% au raspuns categoric negativ. Mai mult, daca combinam argumentele lor cu semnificatia, atunci, in general, rezultatul este urmatorul:
- Femeia ar trebui sa ramana acasa si sa creasca copii.
- Datorita caracteristicilor sale psihologice, intelectuale si de alta natura, o femeie nu se poate implica in politica.
- Femeile ar trebui sa ramana femei, iar politica le transforma in barbati.
Dar cel mai interesant lucru este ca o respingere clara a femeilor in politica este observata nu numai in randul barbatilor, ci si in randul femeilor de diferite varste.
Au fost si cei care au vorbit pozitiv despre rolul femeilor in politica. Principalele lor argumente pentru prezenta femeilor in politica au fost ca:
- Este un drept constitutional pentru femei;
- Politica este o cauza comuna;
- Este necesara respectarea egala a intereselor.
Cu toate acestea, nu se poate sa nu spunem ca acesti respondenti au remarcat si faptul ca femeile cu putere reala nu determina politica.
In termeni generali, acest sondaj a confirmat doar faptul ca societatea noastra, inclusiv femeile in sine, nu este inca capabila sa accepte pe deplin o femeie in politica. Este nedrept faptul ca, pentru a concura eficient cu sexul mai puternic, o femeie trebuie sa fie mult mai talentata decat un barbat. Deci, conform concluziilor sociologilor, doar acele femei care au reusit sa treaca o selectie dura sunt in varful puterii: educate, dar cu sprijinul oricarui partid politic; avand calitati personale remarcabile, in plus, cel mai adesea nu sunt tinere si, desigur, sunt curajoase.
Dupa cum puteti vedea, in ciuda multor obstacole, imaginea unei femei in politica devine incet, dar sigur, din ce in ce mai stabila in fiecare zi. Trebuie sa presupunem ca dorinta femeilor, a candidatilor politici, de a lucra din greu pentru a atinge succesul si a-si stabili obiective este un motivator suficient de puternic pentru femeile insesi si pentru oamenii care le sustin.
Lasă un răspuns